Kuchnia zero waste

Ekologiczne podejście do kuchni dotyczy nie tylko kwestii gotowania, niemarnowania produktów i organizacji jadłospisu. To także inwestycja w trwałe wyposażenie, które pozwala na oszczędzanie wody i energii, czy konsekwentne eliminowanie plastiku. Oto kilka zasad, które warto wdrożyć do kuchni, aby zadbać o środowisko.

1. Zaplanuj zakupy i jadłospis

Ta rada wydaje się oczywista, jednak wcielenie jej w życie może przynieść zaskakująco pozytywne efekty. Przed zakupami warto sprawdzić stan zapasów i dopiero wówczas stworzyć listę potrzebnych artykułów. Kolejnym dobrze znanym i skutecznym trikiem pozwalającym walczyć z marnowaniem żywności jest jej mrożenie i wekowanie. Nie bez znaczenia jest też właściwe przechowywanie produktów. W lodówce dolną półkę przeznacz na mięso i ryby, najwyższą na produkty mleczne, a środkową – na wędliny i sery. Dobrze też robić częsty przegląd lodówki, by w porę móc wykorzystać artykuły, których termin przydatności do spożycia się kończy. Brak pomysłów na potrawy z tych konkretnych produktów? W Internecie znajdziesz mnóstwo przydatnych przepisów.

2. Technologia – sojuszniczka w walce z marnowaniem

Poza mądrym zarządzaniem żywnością, warto zwrócić uwagę także na właściwe wyposażenie kuchni.   Powinno ono być trwałe, solidne i wyprodukowane z przyjaznych dla otoczenia materiałów, a także pochodzić od producentów, którzy zwracają uwagę na redukowanie śladu węglowego. FDESIGN podejmuje takie działania w kilku obszarach: po pierwsze, stara się stosować w produkcji mosiądz o obniżonej zawartości ołowiu. W jak najmniejszym stopniu korzysta też z tworzyw sztucznych – w celu ich ograniczenia zastępuje się między innymi syfony z polipropylenu modelami mosiężnymi. Co więcej, baterie są długowieczne, co pozwala niwelować emisję odpadów. Potwierdzeniem jakości i solidności produktów jest siedmioletnia gwarancja na głowice i korpusy baterii FDESIGN.

3. Pożegnaj plastik

Podejście zero waste to nie tylko mądre wykorzystywanie żywności, ale także rezygnacja z nadmiaru plastiku. W kuchni jego ograniczenie jest szczególnie istotne, choć wymaga odrobiny wysiłku. Żywność z supermarketów zwykle znajduje się w plastikowych opakowaniach, jednak wybierając produkty na wagę, na przykład owoce i warzywa, zamiast foliowych torebek, można sięgnąć po materiałowe woreczki. Jeśli natomiast chodzi o produkty sypkie, warto wybrać się do lokalnych, ekologicznych sklepów, które także umożliwiają zakupy na wagę. Wprawdzie plastiku nie da się wyeliminować całkowicie, ale segregacja odpadów pozwalająca na ponowne wykorzystanie tworzyw sztucznych pozwoli choć trochę zminimalizować ich szkodliwy wpływ na środowisko.

Udostępnij artykuł